sreda, 21. november 2012

IZLET PO GORENJSKI - BLED, BEGUNJE, BRDO PRI KRANJU

V sklopu letošnjega poletnega dopusta sva se z ženo odpravila na Gorenjsko. Točneje na Bled, Begunje in na Brdo pri Kranju. Vsak kraj ima svoj čar, svoj prepoznaven dejavnik. Med drugim sva si ogledala Blejsko jezero z otočkom in okolico, poskusila originalno Blejsko rezino, se ustavila pri Avsenikih, ki ne slovijo le po glasbi, ampak tudi po gostilni, kjer ponujajo zares odlično hrano. Kratek izlet sva končala na Brdu pri Kranju. O prečudovitem dnevu priča spodnja fotogalerija.
BLED

V hotelu in slaščičarni Park originalne kremne rezine pripravljajo že od leta 1953. Do danes naj bi jih spekli že okoli 12 milijonov.


Blejsko jezero - znano predvsem po otočku sredi jezera in po mednarodnih veslaških tekmovanjih (npr. SP v veslanju leta 2011). Njegova površina obsega 1.45 kvadratnih kilometrov.


Župnijska cerkev na Bledu - cerkev posvečena sv. Martinu. Zgrajena leta 1905 na območju stare cerkve iz 15. stoletja.


Grad - spada med najstarejše gradove v Sloveniji. Prvič omenjen leta naj bi bil omenjen pred 1000 leti. danes v gradu muzej, grajska tiskarna, zeliščna galerija, restavracija...


Pletna - na njem sva se zapeljala tudi midva. Gre za 7 m dolg in 2 m širok čoln, ki ga z dvemi vesli poganja pletnar. Gre za osem stoletij dolgo tradicijo. Sprva naj bi se s tem ukvarjali kmetje, ki jim je bila podeljena slabša obdelovalna površina in so s tem dodatno služili.

Blejski otok

Obsega 0.82 ha, uvrščen je na seznam kulturnih spomenikov Slovenije.


Proštija - v njej sprva bivali romarji, nato so zgradili še eno nadstropje, tako, da sta v njej bivala še prošt in oskrbnik.


Mežnarija - stavba zgrajena za mežnarja, kasneje v njej bival tudi kaplan.


Cerkev Marijinega rojstva - zgrajena naj bi bila že v 8. stoletju. Znana po zvonu želja. Vsakemu, ki pozvoni, naj bi se izpolnila želja, ki jo ima v tistem trenutku.


Stopnišče - šteje skoraj 100 stopnic, vodi na osrednjo ploščad.


Vila Bled - nekdaj v lasti Karađorđevičev, v času Tita njegova rezidenca na Bledu, danes hotel.


Festivalna dvorana - zgrajena pred 51 leti, za namen šahovskega prvenstva. Pred 50 leti gostila 1. festival slovenske popevke. Danes v njej potekajo kongresi, koncerti ipd.


Park ob jezeru - tega so uredili po načrtih šveda Svenssona.


Spomenik švicarju Arnoldu Rikliju - v bistvu začetniku intenzivnejšega turizma na Bledu. Leta 1855 je ustanovil Naravni zdravilni zavod na Bledu.

BEGUNJE


Gostilna obstaja že od leta 1865. Ime dobila po mizarju Jožovcu, ki je živel, pred tem, v tej hiši



Gostilna ima svoj hišni ansambel, ansambel Avsenik.


Muzej Avsenik - posvečen ansamblu Avsenik, ki je deloval med letom 1953-1990 in, ki predstavlja verjetno najuspešnejši slovenski glasbeni produkt izven naših meja. Njihova pesem, Na golici, iz leta 1953 je po oceni ARD uvrščena na seznam 20 najbolj predvajanih skladb na svetu.


Tovarna Elan - znana predvsem po proizvodnju smuči za alpsko in nordijsko smučanje.

BRDO PRI KRANJU


Grad Brdo - gre za najbolj vzrževan dvorec v Sloveniji. Zgrajen pred dobrimi 500 leti. Nekoč rezidenca predsednika Tita, danes v lasti vlade RS. Leta 2001 je gostil srečanje Bush - Putin.


Kongresni center Brdo - zgrajen leta 2007, v namen slovenskega predsedovanja EU.


Koča Jezero - v tej koči so se leta 1991 gradili temelji naše države.


Park Brdo


Račji otok - eden od umetnih otokov v parku, gre predvsem za prostor namenjen različnim dogodkom na prostem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar